Alalapadu heeft moderne olieproductiefaciliteit

04-12-2017

In het inheemse dorp Alalapadu in het district Sipaliwini wordt sinds vorige week op moderne wijze olie uit Brazil nuts geproduceerd. Er is een productiefaciliteit in gebruik genomen die vijf persmachines heeft, een drogerij en een voorraadkamer. De energie komt van zonnepanelen. Per dag kan er zo’n 20 liter olie worden geproduceerd.

Voedseltechnoloog Robert Kross van de Anton de Kom Universiteit heeft de medewerkers van de productiefaciliteit intensief getraind in het persen van de olie op een efficiënte en hygiënische manier. De dorpsonderneming heeft zo’n 40 arbeidsplaatsen.

Surinaamse ondernemers zullen de geproduceerde olie uit Alalapadu afnemen. De olie-inkomsten zullen via de nieuw opgerichte stichting Tuhka voor duurzame ontwikkeling van Alalapadu terugvloeien naar de dorpsgemeenschap. De officiële opening van de productiefaciliteit vindt plaats over twee maanden, in februari, want dan is het tijd om de Brazil nuts te oogsten.

Conservation International (CI) Suriname heeft aan de wieg gestaan van dit project dat onderdeel is van het South Suriname Conservation Corridor programma. In Zuid-Suriname zijn er negen dorpen van de Trio- en Wayana-gemeenschappen die deelnemen aan dit programma. In elk dorp wordt in intensieve vergaderingen besproken op welke unieke manier de gemeenschap het dorp wil ontwikkelen.

“We zien het als onze taak om deze lokale gemeenschappen te stimuleren om bedreigingen van de biodiversiteit tegen te gaan en te kiezen voor groene en duurzame ontwikkeling van hun leefomgeving,” zegt directeur John Goedschalk van CI Suriname.